greekhouse

De Máni

Het landschap van Binnen-Mani en Buiten-Mani is erg verschillend. Het westelijk schiereiland van Messinía en de Buiten-Mani zijn vruchtbare streken. Mesa-Mani daarentegen is kaal, dor, ruig en onherbergzaam. Maar juist de smalle strook langs de kust met daarachter het machtige Tagetos gebergte maakt dit landschap zo uitzonderlijk. Ook in het verleden is dit onherbergzame deel van Mani bevolkt geweest. De bevolking van binnen-Mani vindt van zichzelf dat zij eigenlijk de echte Manioten zijn, de nakomelingen van de machtige spartanen uit de oudheid. Geen van al de vroegere onderdrukkers, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Franken of Turken, is ooit echt de baas geworden in dit stukje Griekenland. Ook de kerk heeft hier pas een kleine duizend jaar later voet aan de grond gekregen dan in de rest van Griekenland. De mensen in dit gebied hebben zich eeuwenlang in leven kunnen houden d.m.v. de visvangst en de handel op de Middellandse Zee.

 
De families die in de vroegere eeuwen de zeer weinige, vruchtbare stukken grond van Mani bezaten, hadden het gezag in hun gebied. Als u het gebied binnenkomt vallen direct de woontorens op. Ongeveer vierhonderd jaar geleden hebben de Manioten deze woontorens gebouwd sommige zijn wel twintig meter hoog en hebben een stuk of vier woonlagen. Vroeger waren ze een statussymbool. De machtigste families hadden de hoogste torens. Tussen de machtige families waren vaak ruzies, de torens werden soms maanden belegerd.
 
In Thalames vindt u het Mani-museum. Het is particuliere verzameling van gebruiksvoorwerpen, sieraden en platen. Bij het dorp Itilo, valt direct het prachtige uitzicht over de baai van Limeni en het kasteel in het oog. Voorbij het dorpje Limeni begint Mesa- of Binnen-Mani. De enige grote stad van de Binnen-Mani is Areopoli. De naam betekent "stad van Ares". Ares was de oorlogsgod uit de mythologie en de Manioten hadden zich zo dapper geweerd in de vrijheidsstrijd tegen de turken dat hun stad deze erenaam verdiende. Het mooiste Maniotische dorp is Vathia hier staan nog veel woontorens. Weinig woontorens worden nog echt bewoond de bewoners zijn weggetrokken er zijn er nog wel die ingericht zijn als hotel. Er wordt wel beweerd dat het voor de films bedachte Camelot van Koning Arthur gebouwd is naar voorbeeld van Váthia.

 

Woontoren in Areopoli

Areopoli

Website over het gebied de Mani

http://www.mani.org.gr/