greekhouse

Kardamili en Stoupa

Kardamili is een karakteristiek Maniotisch dorp. De huizen zijn gebouwd in de stijl van Máni en ook is hier het beginpunt van de Víros-kloof.
Als je vanaf Kalamata komt heb je een mooi uitzicht op Kardamili. De zee rondom de rotsen voor Kardamili is prachtig turkoois gekleurd.

De begroeïng van  landschap bestaat voornamelijk uit olijfbomen. Dit is kenmerkend voor deze mooie streek. Waar het oog reikt zie je olijfbomen. De Kalamáta-olijf is tot in het buitenland bekend. Buiten-Máni is dé olijf(olie)producent bij uitstek. Sommige boeren produceren zelfs biologisch en plukken nog met de hand, terwijl in de meeste streken de olijven met netten worden opgevangen, dan wel met machines uit de boom worden ‘geslagen’. Het landschap is overweldigend en nodigt uit tot wandelen. In de hoofdstraat is het één en al bedrijvigheid . De mannen van het dorp bespreken in het kafenion het laatste nieuws. De kerk is rijk aan religieuze en liturgische versieringen. Vaak doet men geld in het offerblok en steekt een kaarsje aan. In Kardamíli heerst de sfeer van lang geleden. Het gemeentebestuur heeft bepaald dat nieuwbouw alleen is toegestaan als de huizen in traditionele vorm worden opgetrokken. Dit omdat in Nieuw-Kardamíli alle herinneringen aan de rijke geschiedenis verloren dreigden te gaan.

De oorspronkelijke, oude sfeer heerst met name in Oud-Kardamíli. Zowel het hier aanwezige kasteel als de Ágios Spyrídon-kerk zijn meer dan 800 jaar oud. Ook treft men hier enkele typisch Maniotische woontorens aan. Ook is hier een klein museum dat de historie van Kardamíli laat zien. De vele wandelroutes in en om het dorp voeren je  langs de olijfboomgaarden, pijnbomen, kastanjebomen en cipressen en onderweg zie je de  prachtigste panorama’s.


Stóupa lag ooit aan de voet van het Táïgetos-gebergte. Maar langzamerhand trokken de bewoners steeds meer naar de kust. Ze bouwden daar in de oude stijl. Zo is de authentieke sfeer behouden, het dorp bestaat uit een gering aantal straatjes. Dat Stóupa zo'n touristische plaats is, komt vooral door de zandstranden die het dorp heeft.
Als je vanaf Kalamata komt aanrijden zie je eerst het witte zand van het Kalógria-strand in een halve cirkel rond de baai. Het is het enige strand met wit zand in de hele omgeving. Het tekent zich scherp af tegen de azuurblauwe zee. Het water loopt hier langzaam af, zodat het een ideale plek is voor gezinnen met kinderen. Verderop is nog een zandstrand, langer en smaller. Aan de ene kant gaat dit strand over in een rotskust en aan de andere kant eindigt het in een haventje. Op beide stranden zijn ligbedden, parasols, waterfietsen en kano’s te huur. De boulevard van Stóupa grenst aan het strand en zowel overdag als ’s avonds heerst er een gezellige sfeer.

 

Kardamili de hoofdweg
Kardamili

 

Oud Kardamili

Kardamili oude stad
 

Strand van Stoupa

Stoupa

Kalogria strand

Kalogria strand