greekhouse

gebergte

Het Tagetos gebergte is vrij woest, de hoogste toppen reiken tot boven de 2400 meter en zijn ‘s winters met sneeuw bedekt. Er zijn veel kloven, grotten en diepe ravijnen. Ook ondergronds zijn rivieren uitgeslepen waardoor het water van de winterregens op grote diepte zijn weg vindt. Dankzij dit ondergrondse water zijn de berghellingen vrij groen. Het meest vallen de olijfbomen op, vooral door het grote aantal. In welke richting je ook rijdt, steeds kom je langs of zelfs dˇˇr olijfboomgaarden. In het voorjaar heb je de grootste verscheidenheid aan bloemen. Verder groeien er overal vijgen, druiven, perziken, sinaasappels en worden er tomaten gekweekt. Iedereen kent natuurlijk de brem, oleander en bougainville in het griekse landschap.

Bij Sparta is ook een mooi bergklim-gebied, dit gebied heet Langada.
Voor meer informatie ga naar pagina "klimmen" onder "activiteiten".

De berg is vernoemd naar Taygete, een nimf en dochter van Atlas. De hoogste piek is de Taletos. Lokale mensen noemen het echter Prophitis Elias. Volgens Nifakos: "Spartanen waren gewend om de berg 'Taygetos' te noemen, terwijl de lokale bevolking het de 'Prophitis Elias' noemde". Vanuit het Oosten van de Mani toont een deel van de piek Taygetos als de vorm van een vijf-vingerige vuist dus haar andere naam is Pentadaktylos (Grieks voor vijf vingers).
 
Voor de mensen van Mani, waar we volgens Nikiforos Vrettakos stuiten op "liefde maken van de zon en steen", Taygetos is een symbool, omdat in de toppen van de vlam van de vrijheid werd gehandhaafd en onblusbaar was. Dit is waar de opgejaagden onderdak vonden en waar veel van de grootse geschiedenis van onze voorouders werd geschreven. Dit is waar ze hun dorpen bouwden, waarvan 98 door de Griekse Staat erkend als traditionele nederzettingen (118 in totaal in Peloponnesos gebouwd). De bezoeker kan genieten van speleologie, mountainbiken, wandelen en klimmen in de bergen 'hellingen of kloven. Taygetos is een berg met een jonge leeftijd die nog in ontwikkeling is, hij stijgt elk jaar een centimeter en daarom weten we niet, wat haar hoogstepunt zal zijn over eeuwen.

Onderzoekers hebben geregistreerd, volgens de laatste berekeningen, dat er meer dan 6.500 soorten planten zijn in Griekenland, waaronder 1.150 die nergens anders in de wereld gevonden worden. Vergeleken met het oppervlak, heeft Griekenland de rijkste flora in Europa. De 2.500 soorten zijn opgenomen in de bergen van de Peloponnesos. Taygetos heeft een grote afwisseling van biotopen met als gevolg de bloei van 600 soorten van planten (zonder dat de telling is voltooid), waaronder meer dan 120 inheemse planten zijn in het Grieks, dat wil zeggen dat ze op Taygetos groeien en op ten minste een andere Griekse berg. TweeŰndertig (32) zijn inheemse bergplanten, dat is uniek in de wereld. Deze rijke flora bewijst het unieke karakter van de berg en van de regio, terwijl de flora ook rijk is aan aromatische planten (oregano, munt, tijm, thee, lavendel, enz.).

 

Uitzicht tijdens wandeling
Lees meer

Natuur

Uitzicht